Ledestjerner og arkitekter Alvar Elias Ekhougen Larsen og Katarina Kierulf vil endre byggebransjens måte å tenke på.

Axmed
Axmed

Global Courant

«Fattigmannsmateriale»

Da de studerte, stusset både Alvar Elias Ekhougen Larsen og Katarina Kierulf over at naturmaterialer ikke var en større del av studiene, hverken på Bergen Arkitekthøgskole eller andre byggrelaterte studier.

– Jord og leire har fordommer knyttet til seg, siden det er blitt sett på som «fattigmannsmaterialer». Men det kan også være vakkert, eksklusivt og moderne, og romme mye – og det er det arkitekter må få øynene opp for, sier Larsen.

Arkitektduoen tror eksisterende utdannelsesinstitusjoner kan bli bedre når det gjelder å utdanne fremtidens fagfolk om sirkulære byggematerialer som ikke skader miljøet.

- Advertisement -

– Vi er begge opptatt av at materialer skal gjenbrukes og resirkuleres for å ha lengre levetid. Hvis man for eksempel resirkulerer plast, kan man kanskje bruke det et par ganger før det er ubrukelig og må kastes. Men leire kan gjenbrukes nærmest i det uendelige, uten at den mister sine kvaliteter, forklarer Larsen.

Sammen gikk de i dybden, og innhentet informasjon fra en rekke eksperter om jord og leire, fra både et arkitektonisk, geologisk og historisk perspektiv. De bestemte seg også for å dele kunnskapen, og holdt kurs for 20 av sine medstudenter før de avsluttet studiene i fjor.

Blant annet gravde de ut leire fra en lokal byggeplass, som de brukte for å eksperimentere med byggeteknikker som stampet jord, leirpuss og adobe, som er ubrent, soltørket murstein.

– Skal man forstå hvordan disse materialene fungerer, synes jeg det er viktig å være hands on, virkelig kjenne og føle på dem, sier Katarina Kierulf, som også jobber som håndverker og leirepusser.

Hun sitter dessuten i styret i Norsk jord- og halmbyggeforening (NJH), som er et nettverk av produsenter, leverandører, selvbyggere, håndverkere, rådgivere og formidlere. Målet er å være pådrivere av naturlige byggematerialer med minimalt karbonutslipp.

- Advertisement -

Ledestjerner og arkitekter Alvar Elias Ekhougen Larsen og Katarina Kierulf vil endre byggebransjens måte å tenke på.

World News,Next Big Thing in Public Knowledg


#Ledestjerner #arkitekter #Alvar #Elias #Ekhougen #Larsen #Katarina #Kierulf #vil #endre #byggebransjens #måte #tenke #på
Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *