Pessimisme i Kina og optimisme i USA – investorer omfavner «unngå Kina»-strategi

Axmed
Axmed

Global Courant

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er to år siden problemene i det kinesiske eiendomsmarkedet førte til mislighold av gjeld og full stans i prosjekter i storbyer over hele landet. Problemene er fortsatt ikke løst og gjeldsbyrden for de største eiendomsselskapene forblir rekordhøye – også i internasjonal målestokk.

Nervøse for kinesisk eiendom

Nå har internasjonale investorer våknet. Ifølge en ny undersøkelse fra Bank of America, som hver måned fanger opp hva som er på radaren til fondsforvaltere, er det eiendomssektoren som blir sett på som den største risikoen for en «kreditthendelse».

– For investorer fremstår Kinas eiendomsmarked som hovedkilden til den neste globale kreditthendelsen, sier verdipapirstrateg Michael Hartnett hos Bank of America i undersøkelsen, og viser til en plutselig hendelse som kan ramme internasjonale kredittmarkeder og ha alvorlige globale konsekvenser.

- Advertisement -

Dette er mer enn en dobling sammenlignet med august-undersøkelsen, hvor 15 prosent pekte på den kinesiske eiendomssektoren. For en måned siden var næringseiendom i USA og EU den største risikoen. Dette blir fortsatt sett på som en nesten like høy risiko som kinesisk eiendom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utilstrekkelige tiltak

Mye har skjedd i Kina på ettersommeren. Eiendomsselskapet Country Garden havnet i forfall på flere obligasjonslån og har forhandlet frem en forlengelse på tilbakebetaling. Aksjekursen har falt med 60 prosent i år.

De neste ukene er vanligvis den viktigste perioden for salg av eiendommer i Kina. September og oktober har stått for 18 prosent av det samlede eiendomssalget i Kina siden 2009, ifølge eiendomsmeglerselskapet Centaline.

Myndighetene har kommet med lettelser som skal gjøre det enklere å kjøpe sin egen bolig. Egenkapitalkravet er senket og bankene har satt ned rentene – også på innskudd for å tilrettelegge for eiendomskjøp.

DNs finansredaktør: – Evergrande er et pyramidespill

- Advertisement -

Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.

02:10

Publisert: 21.09.21 — 03:27

- Advertisement -

– Selv om disse tiltakene markerer et betydelig skritt for å stimulere eiendomssektoren og økonomien generelt, mener vi de fortsatt er utilstrekkelige. Myndighetene i Beijing kan bli nødt til å iverksette kraftigere tiltak for å sikre en reell bedring, sier sjeføkonom for Kina hos Nomura, Lu Ting, ifølge Bloomberg.

Unngå Kina-strategi

Ifølge undersøkelsen er vekstforventningene i Kina på nivåer som sist ble sett våren 2022, da Shanghai og andre storbyer var fullstendig nedstengte under pandemien.

– Forventningene til Kinas vekst har sunket til de laveste nivåene vi så under nedstengningen. I februar var 78 prosent optimistiske og forventet en sterkere økonomi. Nå er det ingen som venter det, sier verdipapirstrateg Michael Hartnett hos Bank of America i undersøkelsen.

Ifølge Bank of America er «unngå Kina»-strategien blitt en av de dominerende strategiene hos investorer som deltar i undersøkelsen. Hartnett mener det har vært et «dramatisk skifte» med rekordstore investeringer i amerikanske aksjer og et rekordstort fall i nye investeringer i fremvoksende aksjemarkeder.

Overvekt amerikanske aksjer

Allokeringen viser at 55 prosent av de spurte er langsiktige på teknologi og 21 prosent har shortet kinesiske aksjer. Åtte prosent er langsiktige japanske aksjer og fire prosent har shortet eiendomsinvesteringsfond.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Shorting

Å «gå short» i en aksje er helt enkelt å vedde på kursfall. Mekanismen er å selge lånte aksjer, for så å kjøpe nye og levere disse tilbake når kursen har falt. Forskjellen i pris mellom disse tidspunktene er profitt (eller tap, dersom kursen stiger). Det er risikabelt å kjøpe en aksje i håp om kursoppgang, men tapene har en øvre grense. En aksje kan tross alt ikke gå i minus. I en shortposisjon finnes ingen slik grense, ettersom aksjer teoretisk sett kan stige ubegrenset.

Det er en betydelig overvekt i amerikanske aksjer og tilsvarende pessimisme i fremvoksende markeder. Den amerikanske S&P 500-indeksen har steget med 16,7 prosent i år. MSCI Emerging Markets Index er to prosent høyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen Vis alle stillinger

– Kinesiske aksjer har lenge dominert fond i fremvoksende markedet, men stadig flere fond unngår nå å investere i landet. Så langt i år har dette vært en lønnsom beslutning, skriver fondsanalyseselskapet Morningstar i et nytt notat.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Pessimisme i Kina og optimisme i USA – investorer omfavner «unngå Kina»-strategi

World News,Next Big Thing in Public Knowledg


#Pessimisme #Kina #optimisme #USA #investorer #omfavner #unngå #Kinastrategi
Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *